erkenSTEM Yaklaşımı

Türkiye’de ilk defa okul öncesi ve ilkokul düzeylerinde Uğur Okullarında uygulanan erkenSTEM eğitim yaklaşımıyla, 21. yüzyılın araştıran ve üreten bireylerinin yetişmesi hedeflenmiştir.

erkenSTEM yaklaşımıyla 4-10 yaş arasındaki öğrenciler, her biri 8 haftaya yayılan toplam 4 temanın çalışılması sonucu projelerini hayata geçirirken küçük yaştan itibaren ezbercilikten uzak bir eğitim alma şansına sahip olur.

erkenSTEM derslerinde okul öncesi ve ilkokul kademesindeki tüm öğrenciler kendi seviyelerine uygun bir “Bilgi Temelli Hayat Problemi” (BTHP) için çözüm üretirken öğretmen rehberliğiyle zenginleştirilebilecek materyallerle çalışır. Bu sayede öğrenciler, ekipler halinde kendi projelerini üretir, ve diğer öğrenci gruplarının projelerini de inceleyerek vizyoner bir bakış açısı kazanır. erkenSTEM dersleri, Bahçeşehir Üniversitesi BAUSTEM Merkezinin yurt dışı ve yurt içinde yürüttüğü araştırmalara dayanarak oluşturduğu erkenSTEM temaları çerçevesinde yürütülür.

“Makineler Dünyası, Yeşil Dünyamız, Bilişim Dünyası, Hayal Dünyası” olarak belirlenen erkenSTEM temalarında, öğrenciler tasarladığı ve yarattığı prototipler, makineler, algoritmalar, matematiksel modeller oluşturulur. Öğrencilerin Bilgi Temelli Hayat Problemi üzerine çalıştığı, çözüm üretirken farklı disiplinlere başvurduğu, ürün geliştirirken 21. yüzyıl ihtiyaçlarını öne çıkardığı meslek gruplarını öğrendiği ve arkadaşları ile ortak bir hedef doğrultusunda beraber çalıştığı erkenSTEM çalışmalarında ortaya çıkan ürünler, her dönem sonunda öğrencilerin kendi sunumlarıyla okul ekosisteminde paylaşılır.

erkenSTEM derslerinde kaynak olarak, BAUSTEM’in desteği ve iş birliği ile yazılmış olan; öğretmenler için “erkenSTEM Program Kitabı” ile öğrenciler için “Etkinlik Kitabı” ve “Hikaye Kitabı” kullanılır.