"Aktif Öğrenen" Çocuklar Daha Başarılı
24 Mayıs 2022 Eğitim

"Aktif Öğrenen" Çocuklar Daha Başarılı

Dil öğrenmenin temelini; konuşma, dinleme, okuma ve yazma olmak üzere 4 beceri oluşturur. Ancak yeni bir dilde yetkin olabilmek için aktif öğrenme büyük önem taşır. Öğrenciyi 21.yüzyıl becerisi olan eleştirel düşünmeye iten öğrenme sistemi olan ‘aktif öğrenme’ özünde öğrencinin öğrendiğini uygulamasına olanak sağlayan bir sistemdir. Aktif öğrenme metodu çerçevesinde yapılan etkinlik ve projelerde öğrenciler; aktif olarak eleştirel düşünmeye yönlendirilir ve problem çözme ya da çözümün bir parçası olma yetilerinin gelişmesi sağlanır. Böylelikle öğrenci pasif rolden çıkıp aktif role geçerken ders sırasında teoride öğrendiklerini günlük hayatında pratiğe dökme şansı bulur.

ÖĞRENMENİN TEMELİNDE ‘OYUN’ VAR

Öğrenciye zihinsel, sosyal, mantıksal ve bilişsel düzeyde gelişme imkanı sağlayan aktif öğrenmenin, uygulama yöntemlerinde pek çok seçenek bulunur. Uzmanlara göre bu uygulamaların temelinde her zaman ‘oyun’ vardır. Öğrenme sürecini oyunlaştırarak öğrenmeyi daha keyifli ve kalıcı kılmak en başarılı öğretim yöntemlerindendir. Özellikle küçük yaşlardan itibaren çocukların, etkin şekilde öğrenme yeteneklerini geliştirmek amaçlı bu tarz etkinliklerde oyunlaştırma yöntemlerini kullanmak sosyal gelişim, zekâ ve problem çözme becerilerini olumlu etkiler.

Günlük hayatın içinde eğlenerek ve yaratıcılıkları desteklenerek yeni bir dili keşfeden çocuklar, öğrenmenin keyfini yaşarlar. Çeşitli bedensel aktiviteler, el becerileri etkinlikleri ve yaratıcı çalışmalar gün içindeki programlara yayılır. Ayrıca, yapılan birçok çalışma aktif öğrenmenin öğrenci performansını arttırarak, başarısızlık oranlarını azaltabileceğini gösteriyor.

YAŞAM BECERİLERİNİ ARTIRIR

Araştırmalara göre aktif öğrenme öğrencinin sadece akademik anlamda değil aynı zamanda gerçek yaşam becerilerini artırmasında da etkilidir. Yeni bir dil öğrenmeye çalışan öğrenci, bilgi birikimini günlük hayatında kullanabilir, çevresindeki kişilerle daha sağlıklı iletişim kurabilir. Öte yandan günümüzde hayatımızın her alanına girmeyi başaran teknoloji, aktif öğrenmenin en önemli unsularından biridir. Çocuklarla oynanan yüz yüze oyunların yanı sıra eğitici uygulamalar üzerinden oynanan interaktif oyunlar bilgiyi ve bilginin pekişmesini olumlu etkiler. Tüm bunlara ek olarak çocukların gelişiminde okul ve aile iş birliği büyük önem taşır. Okulda öğrendiklerini evde ailesiyle paylaşan ve yeni kelimeleri günlük hayatında kullanan çocuklar hayat boyu başarılı olur.