SAKARYA UĞUR OKULLARI ONLİNE VELİ SEMİNERİ

Sakarya Uğur Okulları Lise PDR birimi tarafından ergenliğin çocuklar üzerindeki etkisini anlayarak onlarla doğru iletişim kurma yöntemlerini keşfetmek amacıyla’ ’Lisede yaşam, yaşamda Ergenlik ve Ergen Ebeveyn’ ’konulu online veli semineri düzenlendi.

Seminerde veliler, geçmişe de dönerek kendi ergenlik dönemleri, gelişim evreleri ile şuanda öğrencilerin içinde bulundukları ergenlik sürecini karşılaştırarak, geçmiş tecrübelerini nasıl kullana bileceklerini keşfettiler. Bu süreçte:

“ Ergenlik ve Ebeveynlik artık değişti. Ailedeki en önemli kişiler anne ile baba ve aralarındaki ilişkiydi. En önemlisi saygı ve sevgi içerisinde her zaman beraber olmaktı. Fakat son yıllarda bir yerlerde bir şeyler değişti ve ebeveynler çocuklarına evrenin merkezi gibi davranmaya başladılar. Bu durum çocuklar ergenlik dönemine geldiğinde iyice çığırından çıktı ve sizler ailedeki yerinizi sorgulamaya başladınız. Bu noktada şunu söyleyebiliriz; kendinize ve eşinize öncelik tanımak zor olabilir ama sağlıklı ve mutlu bir aile için bu önemlidir. Çocukların her şeyin onlar etrafında dönmediğini öğrenmeleri gereklidir. Çocuklarınız iyi, hatta sizden daha iyi olacaklar. Onlara her şeyi gümüş tepside sunmanıza ihtiyaçları yok.  Eğer düşerlerse, yaralanırlarsa veya kalpleri kırılırsa sorun değil. Bu yolla öğreniyor ve büyüyorlar. Ve bu onlara merhameti, iyiliği ve sevmeyi öğretecek. Peki neye ihtiyaçları var? Böyle bir dönemde onların, arkadaşları ve öğretmenlerinden olduğu kadar sizden de istediği şey sadece sevgi, yardım ve destek”

“anne ve baba olmanın en zor tarafı, bir şeyin nasıl doğru yapılacağını bildiği halde, yanlış yapılmasına sabır göstermektir.”

Ergen çocukları anlamaktaki ilk ve en önemli basamağın dinlemek ve sevgi ile yaklaşmak olduğu, kendilerini keşfetme ve kimliklerini bulma yolundaki çatışmaları çözme sürecinde sorumluluk almalarını sağlamanın önemi vurgulandı.

Ayrıca, Pandemi sürecinin öğrenciler üzerinde ortaya çıkardığı psikolojik etkilerde göz önünde bulundurularak, ebeveyn-çocuk arasındaki ilişkiyi nasıl sağlıklı devam ettirecekleri üzerine öneriler ile sağlıklı bir iletişim yöntemi nasıl olmalı? Soruları tartışıldı.

2 Aralık 2020