SAKARYA UĞUR OKULLARINDAN LGS’ye 1 hafta kala adaylara öneriler

SAKARYA UĞUR OKULLARINDAN LGS’ye 1 hafta kala adaylara öneriler

 

Liselere Geçiş Sınavı’na (LGS) sayılı günler kaldı. Sınava hazırlanan öğrenciler heyecanla 5 Haziran’ı bekliyor. Öğrencilerin derslerine düzenli ve eksiksiz bir şekilde hazırlanması kadar bu emekleri sınava doğru bir şekilde yansıtması da önem taşıyor. Özel Sakarya Uğur Okulları Kurucu Yavuz MÜFTÜOĞLU ve PDR, AR-GE’den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Barış SEZGİN sınav öncesi ve sınav sırasında öğrencilerin motivasyonunu yüksek tutacak önerilerde bulundular.

Yavuz MÜFTÜOĞLU LGS’nin bir zeka sınavı değil emek sınavı olduğunu belirtirken, planlı çalışmanın ve motivasyonun yüksek tutmanın önemine vurgu yaptı, Barış SEZGİN ise öğrencilerin sınavda başarılı olabilmesi için aşağıda belirtilen hususlar konusunda dikkatli olmaları gerektiğinin altını çizdi :

 

KAYGI KONTROLÜ: Kaygı aslında herkeste bir miktar olması gereken ve doğru kontrol edilmesi gereken bir duygudur. Önemli olan kişinin kaygılandığında nasıl davranacağını bilmesidir. Olumlu düşünmek ve belirli periyotlarla derin nefes alıp vermek kaygınızı azaltacaktır.

DURUM DEĞERLENDİRMESİ: Son haftada, sene başından bu yana yapılan çalışmaların değerlendirmesi yapılmalı. Hangi ders veya konularda iyisin, nerelerde eksiklerin var? Hangi soru türlerinde zorlanıyorsun? Son hafta en çok neye ihtiyacın var? Bu sorulara verdiğiniz cevaba göre son hafta planını uygulayabilirsiniz.

ÖRNEK SORU ÇÖZÜMLERİ: Sınava sayılı günler kala MEB’in yayınladığı örnek sorulara yeniden göz gezdirmek faydalı olacaktır. Soruları ezberlemiş olsanız dahi yeniden çözmek veya üzerinde düşünmek, bu sorular üzerinden de yeniden pratik yapmak sizi tanıdık bir sınava hazırlayacaktır.

SINAV SİMÜLASYONU YAPIN: Her sabah mutlaka bir deneme çözülmeli. Sınav saatine biyolojik olarak uyum sağlama ve bu saatte soru, deneme çözme alışkanlığını pekiştirmek amacıyla sınav öncesi uygulanabilir bir pratik ve alışkanlık sağlayacaktır. Ayrıca sınav gününü, bu ve benzer şekilde zihninde canlandırarak, sınav anında yaşanılanları önceden görmek, olası durumlara yönelik alacağın tedbirlere yönelik hazırlık yapma açısından önemlidir.

YORUCU ETKİNLİKLERDEN UZAK DURUN: Sınavdan bir gün önce ailenizle, arkadaşlarınızla birlikte sevdiğiniz bir plan yapabilirsiniz. Ancak yorucu etkinliklerden ve oyunlardan uzak durun. Midenizi yoracak ağır besinlerden kaçının. Yemek ve uyku rutinlerinizi bozmayın.

MOTİVASYONUNUZU YÜKSEK TUTUN: Yıl boyunca katıldığınız sınavlar LGS’nin bir provasıydı. Bu sınavın da deneme sınavları gibi olduğunu düşünmek gerekiyor. LGS önemlidir ancak hayatımızda karşımıza benzer sınavlar çıkacağını da unutmamalıyız. Öncelikle tüm emekleriniz için kendinize ve bildiklerinizin gücüne inanmalısınız.

SINAV ARASINDA SORULARI TARTIŞMAYIN: Sınav arasında diğer adaylarla soru değerlendirmesi yapmak motivasyonu olumsuz etkileyecektir. Hangi şıkların doğru ya da yanlış olduğunu cevap anahtarı belirleyecektir.

 

AİLELER EMPATİ KURMALI

Sınav motivasyonunda aile desteğinin de önemli olduğuna dikkat çeken Barış Sezgin, ebeveynlere de önerilerde bulundu.

  • LGS’nin son haftası kullanılacak cümleler çok önemlidir. “Artık son haftan, çalışman gerek. Bir daha bu zamanı bulamayacaksın vb.” kaygı arttırıcı ve motivasyon düşürücü cümlelerden uzak durulmalı. Sınav hakkında çocuğunuz yorum yapmadığı veya tepki vermediği sürece konuşulmamalıdır.
  • Motive etmek önemlidir. Yanında olduğunuzu göstermeniz sadece “Senin yanındayım, sen ne olursa olsun bizim oğlumuzsun vb.” cümleleri ile değil göz kırpma ile cumartesi günü yapılacak güzel bir etkinlik, güvenli dokunma gibi farklı sözsüz iletişim becerileri ile de gerçekleşmelidir.
  • Çocuğunuz sınavdan bir gün önce veya sınava giderken konuşmak istemeyebilir. Ya da sınav günü çok daha fazla konuşmak isteyebilir. Rahatlamak için yollar seçtiğini ve farklı davranabileceklerini unutmayın. Kabul edici tutum sergilemek gerekli.
  • Uyku ve beslenme düzeninin oturtulması sağlanmalı ve rutinleri devam ettirilmelidir. Sınav günü öğrenciler zor uyuyabilir, bu normaldir. Bu sebeple rutin uyku düzenlerinde yatağa girmeleri önemlidir. Uykularını getirecek rutinleri de deneyebilirsiniz.
  • Sınavdan sonra onlar konuşmak istemedikçe sınavın zorluğu veya ayrıntısı konusunda zorlamalar yapmamalısınız. Duygusal anlamda boşalımlar yaşanabilir. Aynı zamanda sizde de yaşanabilir. İki duruma da kendinizi hazırlayabilirsiniz. Hepsi normal paylaşımlardır, endişe etmeyiniz.
  • Sınavdan sonra arkadaşları veya sizlerle farklı etkinlikler yapabilir bu konuda destekleyebilirsiniz.

 

 

Sakarya Uğur Okulları Kurucu Müdür Yavuz MÜFTÜOĞLU pandemiden henüz çıkan ve bu süreçte sınava hazırlanan öğrencilerin kaygılarını anlamak gerektiğini ve çocukların sınav motivasyonunun yüksek tutulmasının önemini ifade etti. Ayrıca sınava girecek tüm öğrencilere başarılar diledi.

3 Haziran 2022

Listeye Dön
İletişim Formu
İletişim Formu
Lütfen robot olmadığınızı doğrulayınız.
Uğurlu Olmanın Tam Zamanı

Uğurlu Olmanın
Tam Zamanı

UĞUR'A BAŞVUR