Kurucumuz

Yaşamı

Enver Yücel 1957’de Giresun’da doğdu. Lise eğitimini Haydarpaşa Lisesinde yatılı olarak tamamladı. Devamında, Matematik Bölümü’nü bugünkü ismi Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi olan İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsünde bitirdi.

İş Hayatı

Enver Yücel, günümüzde Türkiye ve yurt dışında eğitim veren Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumlarının Başkanıdır. Bu eğitim kurumları, okul öncesi eğitimden doktoraya kadar uzanan geniş bir yelpazede faaliyet gösteriyor.

Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumlarının temeli 1974 yılında atıldı. İstanbul Laleli’de üç sınıflı bir dershanede başlayan bu eğitim ağı şu anda dünyada 3 kıtada, 11 ülkede, 9 üniversite, 4 dil okulu, 2 K12 okulu ile faaliyet göstermeye devam ediyor.

Yücel’in 1998 yılında kurduğu Bahçeşehir Üniversitesi bugün bir dünya üniversitesi olma yolunda çalışmalarını yürütmektedir. BAU Global çatısı altında 5 üniversite; Bahçeşehir Üniversitesi, BAU International University Washinton D.C, BAU International University Berlin, BAU International University Batum, BAU International University Cyprus vardır. International Academy of Rome, BAU Global Silicon Valley Incubation Center, BAU Global Hong Kong yine BAU Global çatısı altında eğitim veren kuruluşlardır.

Yücel, 2013 yılında kariyer odaklı eğitim sunan Uğur Okulları ile Türkiye’nin en önemli projelerinden birisine imza attı. 1968 yılından günümüze Uğur Dershanelerinin deneyimi, global vizyonu ve uluslararası başarısından güç alarak kurulan Uğur Okulları, uluslararası kalite standartlarında, yenilikçi ve başarı odaklı bir eğitim anlayışını benimsemektedir. Bu anlayış doğrultusunda öğrencilerinin, ülkemizde ve dünyada istedikleri üniversiteye yerleşerek, özgüvenleri yüksek, başarılı, ülkesi ve insanlığa yararlı bireyler olarak yetişmelerini sağlamayı hedeflemektedir. Toplamda 108 okulu ile eğitime yeni bir yaklaşım getiren Uğur Okulları, sayısını artırarak kaliteli eğitimi Türkiye’nin dört bir yanına yaymaya devam ediyor.

Enver Yücel eğitim alanındaki çalışmalarından ayrı olarak, özellikle eğitim ve kültür alanlarındaki çalışmaları ve başarıları nedeniyle, 2008 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Üstün Hizmet Ödülü’ne layık görülmüştür. Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları ve Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti’ndeki görevleri yanında, Enver Yücel bir dönem Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği’nin (TÖDER) başkanlığını da yürütmüştür. Bunların yanında halen Haydarpaşa Eğitim Vakfının kurucusu olarak da hizmet vermektedir. Küresel arenada, Dünya Eğitim Girişimcileri Derneğinin ve Avrupa Sınav Hazırlama Merkezi Birliğinin başkanlığını yapmasının yanında, Enver Yücel New York University’s Steinhardt School’un dekanlık konseyinin mütevelli heyeti üyesidir.

Vizyonu

Enver Yücel tüm yaşamını eğitime adayan bir iş adamı ve eğitimcidir. 1968 yılından bugüne, Türkiye ve dünyanın birçok ülkesinden öğrencilere eğitim hizmeti sundu. Yücel, dünyada tüm problemlerin çözümü olarak eğitimi görüyor ve bu sebeple eğitim alanını aslında bir “Sosyal Sorumluluk” alanı olarak tanımlıyor. Yücel, eğitimin dünyaya barışı getireceğine inandığı için, dünyanın tüm ülkelerinde çalışmalar yapıyor. Bu çalışmalar doğrultusunda Fas’tan, Cibuti’ye, Somali’den, Ortadoğu’ya dünyanın farklı coğrafyalarından öğrencilere kurumlarında burs olanağı sağlıyor. Bu yolla hem dünya barışına katkı sunuyor hem de bu ülkelerin sorunlarının çözümü için eğitilmiş insan gücünü ortaya çıkarıyor.

Ödüller

2019 yılında BUEK Başkanı Enver Yücel, Birleşmiş Milletler tarafından “Birleşmiş Milletler Eğitim ve Araştırma Enstitüsü Uluslararası Eğitim Merkezi Türkiye Başkanı” olarak onurlandırıldı.

2012 Aralık, Birleşmiş Milletler “UNCA” Enver Yücel’e “KÜRESEL EĞİTİME KATKI” Ödülü

Birleşmiş Milletler himayesinde gerçekleşen ve yıl boyunca süren BM etkinliklerinin ödüllendirildiği “UNCA ÖDÜLLERİ”, New York’ta düzenlenen törenle sahiplerini buldu ve bu yıl ilk kez bir Türk eğitimci; Enver Yücel bu ödüle layık görüldü. Dünyada bu dalda ödül alan ilk Türk olan Enver Yücel, ödülünü Ban Ki-moon’un elinden aldı.

2008, Türkiye Büyük Millet Meclisi “Üstün Hizmet Ödülü”

Enver Yücel eğitim alanındaki iş yörüngesinden ayrı olarak, özellikle eğitim ve kültür alanlarındaki çalışmaları ve başarıları dolayısıyla, 2008 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Üstün Hizmet Ödülü’ne layık görülmüştür.

2012, Uluslararası Eğitimde Mükemmellik Ödülü

Enver Yücel, yenilikçi ve kişiye yönelik eğitim programlarının tasarımı ve uygulanmasında gösterdiği başarılar sonucu uluslararası eğitime katkıları dolayısıyla Uluslararası Amerikan Eğitimciler Derneği tarafından ‘’Uluslararası Eğitimde Mükemmellik Ödülü’’ne layık görülmüştür.

2017, Eğitim Dalında İhracat Şampiyonu Ödülü

‘’Türkiye’nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı’’ araştırması kapsamında Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından düzenlenen ödül töreninde, eğitim alanında ihracatın en büyük ödülünü Enver Yücel aldı.

2017, Global Eğitimde Liderlik Ödülü

Amerika Birleşik Devletleri’nin Florida eyaletinde bulunan Global Eğitim ve Araştırmalar merkezi (GLOCER) tarafından düzenlenen törende Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Başkanı Enver Yücel, ‘’Global Eğitimde Liderlik Ödülü’’ne layık görüldü.

2017, Yılın Eğitimcisi Ödülü

Erzincan İl Kültür Müdürlüğü katkılarıyla ‘’Toplumsal Barış’’ temasıyla gerçekleştirilen ödül töreninde sanat, siyaset ve eğitim dünyasının önde gelen isimleri ödüllendirilirken Yılın Eğitimcisi Ödülü, Enver Yücel’e takdim edildi.

2018, Moğolistan Kültür Elçiliği Nişanı

Daha önce Richard Gere ve Japon sanatçı Yashiro Aki’nin almış olduğu ‘’Moğolistan Kültür Elçiliği Nişanı’’ Moğolistan Dışişleri Bakanı Tsogtbaatar Damdin tarafından 2018 yılında Enver Yücel’e takdim edildi.