Uğur Okulları Bölüm Başkanları TEOG Birinci Dönem Birinci Oturum sınavlarını değerlendirdi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında 8. sınıf öğrencilerinin girdiği birinci dönem TEOG ortak sınavının ilk oturumu 23 Kasım 2016 tarihinde tüm Türkiye genelinde uygulandı.

Öğrenciler birinci oturumda Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi derslerinden sınava girdi. Her bir dersin sınavı, yurt içi ve yurt dışı sınav merkezlerinde, 09.00, 10.10 ve 11.20’de aynı anda başladı. Her ders sınavında, 20 sorunun yanıtlanması için öğrencilere 40 dakika verildi. Buna ek olarak öğrenciler 30 dakika dinlenme süresi kullandı.

Uğur Okulları Bölüm Başkanları soruları değerlendirdi:

Uğur Okulları Eğitimden Sorumlu G.M.Yrd. Adil Kurt:

Milli Eğitim Bakanlığının 23 Kasım 2016 tarihinde uygulamış olduğu TEOG 1 sınavının geneline bakıldığında, soruların anlatımının sade ve anlaşılır olduğu, bununla birlikte Türkçe dersinde çeldiricileri güçlü olan sorular olduğu ve bugüne kadar uygulanan TEOG sınavlarından daha seçici bir sınav olduğu gözlemlenmiş olup bu dersin eleyici olacağı düşünülmektedir. Tüm derslerin soruları, Milli Eğitim Bakanlığının müfredat ve kazanımlarına uygundur. Sınavın geneli sadece öğrencinin bilgisini değil yorumlama ve muhakeme gücünü de sorgulayan sorulardan oluşmuştur. TEOG 1 sınavı soruları okulun ilk gününden itibariyle düzenli olarak derslerini takip eden ve ders çalışan öğrencilerin yapabileceği şekilde hazırlanmıştır.

Türkçe Bölüm Başkanı Handan Büke:

TEOG-1 Türkçe sınavındaki sorular MEB müfredatına ve kazanımlarına bağlı kalınarak sorulmuştur. Bu sorulardan dil bilgisi soruları genel bilgi düzeyini yoklayacak tarzdadır. Bilgi ve dikkat düzeyi yeterli olan öğrencilerin kolaylıkla yapabileceği tarzdadır. Anlam bilgisi soruları sınavın büyük bir kısmını oluşturmuştur. Metinlerde açık ve anlaşılır bir dil kullanılmıştır. Metinlerin uzunluğu orta düzeydedir. Anlam bilgisini içeren sorulardan üç ya da dördü öğrencilerin anlam düzeyini ve dikkat yapısını zorlayıcı niteliktedir. Tartışmaya açık bir iki soruya yer verilmiştir. Sorular, MEB Kazanım testlerine ve değerlendirme sınavlarına benzer kazanımda sorulmuştur.

Matematik Bölüm Başkanı Zuhal Namlısoy:

2016-2017 Eğitim-Öğretim yılı TEOG 1 sınavının Matematik sorularının yorumu aşağıdaki gibidir:

Milli Eğitim Bakanlığı müfredatına uygun ve temel kazanım bilgisi içeren sorular hazırlanmıştır. Soruların konu dağılımı eşit olmuş. Milli Eğitim Kazanım Testlerinin konularını içeren ve benzer şekilde sorular sorulmuştur. Soruyu doğru okuyup okuduğu soruyu anladıktan sonra yorum yaparak sonuca ulaşılabilecek türden de sorular hazırlanmıştır.

Sonuç olarak beklenen düzeyde bir sınav oluşturulmuştur.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Bölüm Başkanı Mesut Özdemir:

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sınavındaki sorular MEB müfredatına ve kazanımlarına uygun, açık ve anlaşılır bir dille hazırlanmış. Sınavda hatalı soru yoktur. Genel olarak kazanımlara hakim olan öğrencilerin yapabileceği, zorluk seviyesi orta derecede olan bir sınav olmuş. Sorular (iki üç soru hariç) daha çok kazanımlarla ilgili ayet, hadis ve paragraflardan sonuç çıkarmaya yönelik hazırlanmış.