Geleceğin Mesleklerine Hazırlanın
6 Temmuz 2022 Eğitim

Geleceğin Mesleklerine Hazırlanın

LGS ve YKS’nin ardından hedefleri doğrultusunda geleceğine yön vermek isteyen adaylara rehberlik edecek öneriler;

“Kariyer yolculuğu öğrencilerin “Ben kimim? ve Kim olmalıyım?” sorusunun yanıtını bulmaları ile başlıyor. Fransızca kökenli bir sözcük olan ‘kariyer’ at arabasının bıraktığı iz anlamına gelir. Bir at arabasının tekerleği yol ile ne kadar uyumlu ilerlerse yolculuk o kadar sakin ve konforlu olur. Bizler de meslek hayatımızı, hedeflerimiz ve yetkinlerimizle uyumlu şekillendirdiğimizde başarılı bir kariyer çizmiş oluyoruz. Bu noktada geçmişte yaşanan değişimleri ve yaşadığımız yüzyıldaki değişimleri göz önüne almamız gerekiyor. 18. yüzyıla baktığımızda ilk defa buharlı makinelerin icat edildiğini görüyoruz. Bu süreçte insan hayatında köklü değişiklikler yaşanmış. İşsizliğin artması, evlilik yaşının yükselmesi gibi yaşama birebir dokunan değişiklikler görülmüş. Yaşadığımız dönemdeki değişim de 18. yüzyılı andırıyor. Adeta dijital bir devrim yaşamaktayız. Bundan 10 yıl sonra değişim üstelleşecek ve birçok meslek farklılaşacak. Bu nedenle öğrenciler kariyer oluştururken geçmişe değil geleceğe bakmalı. Çünkü her zaman gelecek, geçmişten daha önemlidir. 10 yıl sonra öğrencileri hangi meslekler bekliyor bilmiyoruz ama kişilerin başarılı olabilmesi için gereken yetkinlikleri biliyoruz. Öncelikle öğrencilerin, dijital yönden kendilerini geliştirmeleri ve dijital yapıları iyi kullanması gerekiyor. Her öğrenci kendi markasını yaratabilmeli. Her şeyin bir marka iletişimi üzerine kurulu olduğu dünyada öğrencilerin şimdiden edinmesi gereken becerilerden biri de markalaşmak. Ayrıca Dünyanın artık küresel bir köy haline geldiğini göz ardı etmemeliyiz. Bu nedenle öğrencilerin Dünyanın ortak dili olan İngilizce konusunda çok iyi olmaları gerekiyor. İngilizce konuşmak artık kaçınılmaz bir gereklilik.”