Uğurlu Mucitler U-Maker Fest’te Geleceğin Projelerini Yarıştırdı

Uğur Okulları öğrencilerinin derslerinde öğrendikleri bilgileri hayata geçirerek robotik, oyun tasarımı ve 3D tasarım alanlarında yarıştığı U-Maker Fest, 3 Haziran Cumartesi günü Uğur Okulları Ankara Yaşamkent Kampüsünde gerçekleştirildi.

Öğrencilerin tüm yıl boyunca kazandıkları problem çözme, eleştirel ve yaratıcı düşünme gibi 21. yüzyıl becerilerini pratiğe dönüştürmelerini amaçlayan U-Maker Fest, Uğur Okulları ve Bahçeşehir Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi işbirliğinde bu yıl ilk kez gerçekleştirildi. Teknoloji ile “kendin yap” kültürünün birleşiminden oluşan “Maker” akımı, bu kez Türkiye’nin birçok bölgesinden gelen ve keşfetmeyi seven öğrencileri Ankara’da, Uğur Okulları Yaşamkent Kampüsü’nde buluşturdu.

Yarışma alanında 8 okuldan 26 takım 150’ye yakın öğrenci ile yarıştı. Robotik, oyun tasarımı ve 3D tasarım olmak üzere 3 alanda yarışan öğrenciler  “Mahallem ve Ben” temasında projeler üreterek stantlarda sergilediler ve jüri üyelerine sundular. Hazırlık sürecinde öğrencilerin tasarım odaklı düşünme felsefesinden yola çıkarak proje geliştirmesi beklendi. Üretim sürecinde de sırasıyla izlemeleri gereken adımlar “Empati Kur, Tanımla, Fikirleştir, Prototiple, Test Et” şeklinde tanımlandı. Bu adımlar ışığında projelerini hazırlayan 26 takım U-Maker Fest’te yarıştı.

Robotik alanında kazanan takım Uğur Okulları Balgat Kampüsü Pil-Av takımı oldu. Çocuklara, 3 pil karşılığında bir zıplayan top hediye eden geri dönüşüm robotu tasarlayan Pil-Av takımı bu projesi ile erken yaşta doğru davranış alışkanlığı kazandırmayı hedefledi. Oyun tasarımı alanı kazananı Uğur Okulları Antalya Konyaaltı Kampüsünden U-Street takımı, mahallede oluşan çöp kirliliğini engellemek amacıyla sokaktaki çöpleri topladıkları bilgisayar oyununu geliştirerek şampiyon oldular. 3D tasarım alanında kazanan takım ise akıllı ev projesi hayata geçiren Uğur Okulları Gaziemir Kampüsünden U-Creators takımı oldu. Çatıda biriken yağmur suyunun oluklar yardımıyla bir depoya toplanıp bahçe sulamasında kullanıldığı, geri dönüşüm için borular sarkıtılarak cam, kağıt ve plastiklerin toplandığı bir sistem geliştirdiler. Yel değirmeni ile rüzgar enerjisi üreterek bahçenin aydınlanmasını da sağladılar.

Ayrıca kendi ürettikleri insansız hava aracı ile mahallenin güvenlik sorununa çözüm üreten, evlerden besin toplayarak sokak hayvanlarına götüren robot tasarlayan, park ve trafik sorununa çözüm getiren, enerji tüketiminin azalmasına katkı sağlayacak projeler geliştiren diğer tüm takımlar da fikirleri için ödüllendirildi.

Törende kazananlara ödüllerini takdim eden Uğur Okulları Genel Müdürü Nevzat Kulaberoğlu, “Uğur Okulları olarak, öğrencilerimizin ülkemizin ve dünyanın sorunlarına duyarlı bireyler olarak yetişmesine ve geleceği şekillendirecek bir nesil olmasına katkı sağlıyoruz. Bilgiyi yalnızca tüketen değil üreten tarafta olmalarını amaçlayarak çıktığımız bu yolda, çabalarımızın meyvelerini burada da görmüş olmak hepimizi gururlandırdı. Birbirinden kıymetli bu fikirleri geliştiren ve projelendiren öğrencilerimize, süreçte onlara destek olan öğretmenleri, takım koçlarına başarılarının devamını diliyorum.” dedi.

Bahçeşehir Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şirin Karadeniz, Bahçeşehir Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Baykal, Öğretim Görevlisi Barış Erdoğan ve STEM & Maker Magazine Yazı İşleri Müdürü Ziya Bahtiyar ve Türk İşi ekibinden Murat Kızılkaya’nın jüri üyeliğini üstlendiği U-Maker Fest’in sergi ve atölye alanları da katılımcıların yoğun ilgisini topladı. Sergi alanında projelerin yanı sıra drone, sanal gerçeklik (Virtual Reality-VR) deneyim alanı, hologram, ilgi çekici robotlar ve bilimsel çalışmalar sergilendi. Ayrıca teknoloji ve eğitim tedarikçisi birçok kuruluş bu alandaki en güncel ve farklı yaklaşımları tanıttı. Atölye alanında ise robotik, kodlama, oyun tasarımı, animasyon, 3D tasarım atölyesi, model uçak, 3D printer ve FLL (First Lego League) takımlarının stantları yer aldı.