444 4 845

Youtube Fenomeni ile Konuştuk “Berkcan Güven”
26 Kasım 2020 Yaşam

Youtube Fenomeni ile Konuştuk “Berkcan Güven”

Vine ile başlayan video serüveni YouTube’da son hız devam ediyor. 1996 doğumlu YouTube fenomeni Berkcan Güven’le sosyal medyayı, Amanda Cerny sohbetini, YouTuber olmanın avantaj ve dezavantajlarını konuştuk.

SÖYLEŞİ: NEVİN NAZ KAYADİBİ – HARUN KARAMERCAN
UĞUR OKULLARI KURTKÖY KAMPÜSÜ 7. SINIF ÖĞRENCİSİ - UĞUR OKULLARI BEYLİKDÜZÜ KAMPÜSÜ 12. SINIF ÖĞRENCİSİ


Nevin: 2013’de vine’lar çekerek başladıktan kısa süre sonra çok büyük bir kitle edindiniz ve arkasından youtube kanalıyla başarınızı katlayarak devam ettirdiniz. Berkcan Güven’i fenomen yapan süreç tam olarak nasıl ilerledi?
Berkcan: Bundan 3 sene önce Vine’daydım ve Vine’da bir anda büyüdüm. Daha sonra oradaki takipçi kitlemi başka bir mecraya aktarmak istedim. Önce Instagram’da denedim, fakat Instagram’da peki bir şey üretemediğimi gördüm. Çünkü Instagram’ı cidden sevmiyorum. Ondan sonra Youtube’a geçmeye karar verdim ve Youtube’da büyüdüm.
Harun: Amanda Cerny ile yaptığınız röportaj da en çok izlenen videolarınız arasında. İzleyici sayısı 7 milyonu aşmış durumda. O röportajın hikayesi nedir?
Berkcan: O sırada Amerika’daydım, orada bulunduğum esnada direkt Amanda’ya mail attım ve mailime dönüş yaptı. Ondan sonra gittim ve video çektim. Baya kolay bir hikâye oldu yani  Öyle asla zorluklar içerisinde değildi. Ben de hiç beklemiyordum öyle bu kadar kolay olacağını.
Harun: Hatrı sayılır bir hayran kitlesine sahipsiniz. Bu günlük hayatınızda neleri değiştirdi? Ünsüz Berkcan Güven olmak ile ilgili özlediğiniz şeyler var mı?
Berkcan: Aslında çok bir şey değiştirmedi, hala aynı yaşıyorum. Sadece taksiye falan biniyorum  Onun dışında çok da fazla bir şey değiştirmedi. İnsanların gelip beni tanıması tabii ki de güzel bir şey… Arada insanlar geliyor fotoğraf çektiriyorum. Ben de olabildiğince onları kırmamaya, onlara hep ilgi göstermeye çalışıyorum. Aynı yaşıyorum, yuvarlanıyorum. 
Harun: Bir yandan da Bahçeşehir Üniversitesi’nde öğrencisiniz. Okulla bu işleri beraber götürmek zor olmuyor mu?
Berkcan: Okulla götürmek zor oluyor tabii ki, ama ikisine de belli zaman ayırabilirseniz daha rahat edebiliyorsunuz. Mesela haftada 2 gün ders, diğer günlerde okulu devam ettirebiliyorum. Yine de aynı anda hem iş sahibi olup hem de okulu devam ettirebilmek zor oluyor.


“YOUTUBE İNSANLARI YARATICILIĞA İTEN BİR YER”

Nevin: Artık çoğu genç öğrencinin bir numaralı isteği “youtuber” olmak. Böyle bir hedefi olan öğrencilere ne tavsiye edersiniz?
Berkcan: Youtube’un insanları yaratıcılığa iten bir iş olduğunu düşünüyorum. Boş boş video çekenler de var tabii ki de. Ama sonuçta gençleri en azından bir şeyler üretmeye yönelten bir sektör olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden küçük çocukların hayalinin Youtube olması veyahut Youtube’a bir şeyler üretmek istemeleri beni mutlu ediyor. Çünkü insanları üreticiliğe iten bir şey olduğu için diyorum ki gençler güzel bir şeyler yapsın, güzelce örnek olalım kafasındayım.
Nevin: Sizin gibi başarılı Youtuberlardan Enes Batur bir sinema filmi çekti ve önemli bir gişe başarısı da elde etti. Sizin de ileride bir film çekme düşünceniz var mı?
Berkcan: Var ama direkt var demek doğru olmaz. Şimdi değerlendiriyoruz, bakıyoruz hangisi bize daha güzel gelir. Çünkü bir film çıkartacaksam güzel bir film olmasını isterim. Sadece benim hayran kitlemin seveceği değil bütün insanların seveceği bir film çıkartmak istiyorum. Böyle bir hayalim var. Umarım her şey istediğimiz gibi olur. Enes’i de tebrik ediyorum. Cidden yaptığı şey zor bir şey ve başarılı oldu. 
Nevin: Youtube’da insanlar Berkcan Güven’i izliyor, peki Berkcan Güven ne izliyor? Beğendiğiniz ve beğenmediğiniz youtuberlar kimler? Hangi tür youtube kanalları size daha çok hitap ediyor?
Berkcan: Beğenmediğim Youtuberları buradan tabii ki de söylemeyeceğim  Ama beğenmediğim Youtuber var tabi. Beğendiğim Youtuberlar bizim Orkun, Yusuf. Onları, kafalarnı seviyorum yani. Cidden Türkiye’de güzel iş yapan nadir Youtuberlardan. 
Nevin: Youtube’un ana sayfasına girdiniz ve birçok arkadaşınız Youtube’da video yüklemiş. İlk önce hangi videoyu izlerdiniz?
Berkcan: Başlığı en ilgi çekici olanı izlerim muhtemelen. Asla arkadaşım diye kayırmam yani. İlgimi hangisi çekerse onu izlerim gibime geliyor. Ama herhâlde Orkun’u açarım.
Harun: Sosyal medya dışında bir gelecek planlamanız, bir kariyer hedefiniz var mı?
Berkcan: Kariyer hedefim var tabii ki de. Şu an belli film teklifleri geliyor. Ona göre ben de kendime rota çiziyorum. Ne olacağını ben de bilmiyorum. O yüzden bir anda kariyerim de değişebilir. 
Nevin: Eski Berkcan Güven hakkında özlediğiniz şeyler var mı?
Berkcan: Ben eskiden asosyaldim. Eski Berkcan daha çok evde oturan, daha çok bilgisayar oynayan Berkcan’dı. Biraz öz güven kazandım. Eski Berkcan’da özlediğim şey eskiden bu sektöre karşı daha saf duygular içindeydim, daha eğleniyordum. Artık iş olduğu için her şeyi atamıyorum kanala. Bana komik gelen her şeyi atamıyorum. Çünkü çok geniş bir kitle olduğu için yayılımı çok kolay. Yanlış bir şey dediğiniz anda insanların tepkileri çok daha çabuk büyüyor. Veyahut linç yiyebiliyorsunuz bazı şeylerden dolayı. O yüzden büyük bir kitlemin olması beni birazcık darlıyor. Darlayan tarafları tabii ki de olacak. Geniş kitlelere hitap eden bir iş yapıyoruz. Eski Berkcan’da daha eğlenceli, her hareketi yapmaya daha çok cesaret edebilen bir insan vardı. Şu an her hareketi yapamıyorum. 

Kısa Kısa

  • En sevdiğiniz oyun: NBA 2K18.
  • En sevdiğiniz spor: Basketbol
  • Bir daha dünyaya gelsem .... olmak isterdim: YouTuber
  • En sevdiğiniz film: Prestij
  • En sevdiğiniz kitap: Albert Camus- Yabancı
  • En sevdiğiniz müzisyen: Travis Scott 
  • Hayatta en nefret ettiğiniz şey: Ayak. Bence çok çirkin.
  • Fobileriniz: Yüksekten ve yılandan korkarım.
  • En Sevdiğiniz Şehir (Türkiye’de / Dünyada): Dünyada California. Türkiye’de Sinop.
  • Burcunuz: İkizler
  • Ortaokul/ Lise yıllarınızda en sevdiğiniz ders: Edebiyat ve Tarih 
  • En sevdiğiniz yemek: Pırasalı börek.

Kaynak: Uğur Okulları Gençlik ve Kariyer Dergisi U MAG, Sayı 3, Mart- Nisan 2018

Listeye Dön

Uğurlu Olmanın
Tam Zamanı

Size en yakın okulumuzu seçerek ön kayıt formunu doldurabilirsiniz.

UĞUR'A BAŞVUR
İletişim Formu
İletişim Formu
Lütfen robot olmadığınızı doğrulayınız.